1. Llegir tot el text de partença i tornar a llegir la introducció i la conclusió.
2. Extreure la idea principal general i la de cada paràgraf. (penseu en la tècnica del subratllat). Elaborar la frase mestra mentalment (escriure-la a l’esborrany si cal)
3. Treballar sobre el text fent els subratllats, els encerclats i les fletxes convenients que destaquin com estan connectades les idees del text. Cal guixarl’original.
4. Cal fer-se l’esquema del text. (podem fer-ho damunt del text mateix, si es pot)
5. Cal fer-se l’esquema del resum que podrà contenir apartats del text de partença agrupats i per tant amb menys paràgrafs.
6. Què fem amb els exemples? Estem fent una síntesi i no un “collage”, per tant els exemples hauran de ser agrupats en categories en molts casos. En d’altres caldrà establir una classificació (per exemple quan se citen molts noms o xifres, quan hi ha taules...) No podem triar els exemples que ens facin més gràcia i prou.
7. Redactarem els paràgrafs segons l’esquema previst vetllant per la importància relativa de cadascun i connectant-los lògicament. Cada paràgraf conté una idea principal. Cada paràgraf comença per la idea principal que desenvolupa.
8. Cal evitar usar les expressions pròpies de l’estil de l’autor del text de partença.
9. Cal evitar les mateixes paraules que el text original.
10. Cal escriure el text en la llengua actual.
11. En cap cas escriurem frases de l’ordre “l’autor diu”, “el text diu”... i semblants.
12. Quan haurem escrit el nostre text “resum” caldrà repassar-lo per comprovar l’ortografia, les “principals faltes de gramàtica” que solem fer, i tots aquells aspectes que faran que el producte estigui “acabat”.
No hay comentarios:
Publicar un comentario